Vauvavuoteen valmistautuminen

Jokaisen vauvan ensimmäinen vuosi on kaikessa kasvussaan ja kehityksessään valtavan uniikki ja ainutlaatuinen. Etenkin perheen ensimmäisen lapsen kohdalla vauvavuosi yllättää aina, tavalla tai toisella. Toisaalta myös jos vauva-arkeen on ryhtymässä uudemman kerran ja kaikki meneekin ihan eri tavalla kuin aiemmin, on sekin ylläyksellistä ja uutta.

Joku (hyvin moni) yllättyy siitä, miten kiinni se pieni vastasyntynyt olento oikeasti hoivaajassaan alkuun onkaan. Joku yllättyy alkuviikkojen ja -kuukausien rytmittömyydestä, joku vauvan epämääräisen oloisesta sielunmaisemasta, joku siitä, miten ihanalta ja luontevalta kaikki tuntuu. Monesti myös yllättää se, kuinka jonkun seesteisen kauden jälkeen kaikki meneekin yks kaks hetkellisesti ihan sekaisin 😉

Oman kokemukseni mukaan yksi iso apu kaiken yllättävyyden helpompaan hallintaan on huolellinen ja rauhallinen ennakkovalmistautuminen. Jossain määrin on hyvä ottaa asioita vastaan sitä mukaa kun niitä tulee, mutta on myös hyödyllistä perehtyä tavanomaisimpiin asioihin jo odotusaikana. Jokaisen on toki tärkeää asettaa itse ne rajat, joiden puitteissa haluaa toimia. Neuvola, tuo maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen innovaatio, on yksi tärkeä taho valmistautumisen näkökulmasta. Usein valitettavasti tällä hetkellä resurssit ovat kuitenkin niukat ja aikaa vähän, joten tärkeiden mittausten ynnä muiden lisäksi aikaa ei välttämättä juuri keskustelulle jää.

Mistä sitten pitäisi ottaa selvää jo ennakkoon? Tässä vaiheessa on jo hyvä pysähtyä ja miettiä, millaisista lähteistä tietopankkinsa haluaa kerryttää. Haluaako paneutua luotettavaan tutkittuun tietoon, yksittäisten ihmisten mielipiteisiin vai kenties vertaisten kokemuksiin? Oma roolini paitsi yrittäjänä, myös terveydenhuollon laillistettuna ammattihenkilönä ja ylempää korkeakoulututkintoa opiskelevana, on luonnollisesti uusimpaan tutkittuun tietoon peilaaminen kaikessa viestinnässäni.

Vauvavuoteen valmistautuessa olisi mielestäni tärkeää perehtyä jo odotusaikana ainakin seuraaviin teemoihin, sen verran mitä itse kokee sopivaksi:

  • synnytyksen lähestyminen ja itse synnytys: synnytyksen vaiheet, erilaiset kivunlievitysmenetelmät, tukihenkilön rooli jne. Tärkeää on myös reflektoida, miten juuri itse haluaisi oman synnytyksensä tapahtuvan, miten siinä autettavan ja tuettavan.
  • imetyksen ensihetket, -päivät ja -viikot. Näihin liittyy paljon uutta tutkimustietoa mutta usein käsitykset ja jopa toimintatavat laahaavat jäljessä.
  • lapsivuodeaika, varhainen vuorovaikutus. Mitä ne konkreettisesti tarkoittavat?
  • vastasyntyneen normaali uni, mitä odottaa ja mitä ei?
  • omasta hyvinvoinnista huolehtiminen elämänmuutoksen jälkeen. Kuinka löytää uusia tapoja?

Näillä teemoilla pääsee jo pitkälle. Halutessaan perehtymistä voi tottakai odotusaikana ulottaa jo pidemmälle vauvavuotta, mutta mielestäni se ei ole todellakaan välttämätöntä. Voi olla helpompaa omaksua lisää tietoa, kun näkee millainen se oma ainutlaatuinen vauva on ja miten juuri hänen kohdallaan asiat lähtevät rullaamaan.

Muistutan tässäkin yhteydessä, että minulla ja doula Piia Heikkisellä on tulossa lauantaina 11.2. aivan ihana odottajien päivä Kuopiossa! Lisätietoa ja ilmoittautumislinkin löydät Instasta. Tästä kannattaa ehdottomasti vinkata myös odottaville kavereille. Lisään päivästä infoa myös tänne nettisivuilleni ihan pian.

Lempeydellä Lotta

Vastaa